Tuesday, July 31, 2012

ramadhan yang ke sebelas

giler lamaaa tak menulis.  tetiba lupa password.  namun demikian lupa nak start ramadhan yang pertama.  huhuuu.
life is getting better, don't stop. keep moving.  memey la tema ambo. 
takkan nak main gear reverse je.  maju ke depan.  jangan hidup di penuhi sikap lama.  huarghhkk ptui! bak kata johan raja lawak.  tak kisah lah kengkadang separuh orang tak suka ngan lawak johan tu, tapi ambo suka. 
nanti la sambong later-later.  gamba? haaaa tak share dohh kat sini.  share kat instagram jewwwk. 
sekian wasallam.

Saturday, September 19, 2009

29 ramadhan - rendang raya

ini pagi wa digegarkan oleh bapak wa. hehheheeh.. tebabas la pulok. tp wa neh walaupong wa bgn kul 7pg, wa tetap maintain tak membuta di tengahari atau petanghari. wa merendang ler sampai kering.
mak wa yg dah agak gagah, terus mengarah bibik ani utk mengupas itu kupas ini. dia tak dpt kacau rendang, tp dia still nak pastikan rendang wa neh mcm rendang dia. boleh?
mak wa dah berkata-kata kat wa ngan bibik... dia tak dpt buat 'open-house' tahun neh. huaaa...!! wa sedey. nak tau kenapa? haa..
dia kata, dia nak make sure if 'open-house' semer masakan dia yang buat. dia tak nak anak-anak dia buat.. nanti tak sedap!! boleh?? kecik jap hati wa. tp tu keputusan dia, dia nak tetamu dia berpuashati makan kat umah dia. gitu la gamaknya.
tapi.. jgn risau, umah wa tetap 'open' macam biasa di hari raya ke tiga, ke empat, ke lima dan seterusnya. raya pertama & kedua jek kami tiada di umah, kami pegi merambu-ramba.

Friday, September 18, 2009

28 ramadhan - jem giler

hari ni last kopek gi keja. half-day. sib baik laaaa.. bos pejabat berkanun agak 'lembut hati' tahun neh. kalu tak mmg wa takda baju rayer dowh. pas keja wa lari cabot gi kg baru hamek baju kurung wa yg malatopp tuh. adik pompuan wa punya baju tak dpt disiapkan oleh makcik cumel tu. agaknya byk sgt tempahan kut.
pas hamek baju, wa ter'singgah' kat jalan chow kit road. sbbnyer wa ternampak satu parking lot kosong. eeeee.. sekali 5 tahun nak dpt parking depan mata kat chow kit neh tau. hengat senang? wa park, pastu biol tak tau nak gi aner. hmm.. wa pong gi layan tgk kerepek-kerepek, wa bli. tak tau la sedap ke tidak. pastu wa cari bunga api utk kelkatooz wa.
wa zasssss balik umah. jem tuuuu....
sampai umah, tetiba adik wa yg kat bangi tu mintak rescue dia & family. keta 'pinjam' dia tak muat utk letak barangan balik ke umah wa. haa. tu la tu.. wa zass kuar ler semula.
hadoi.. sib baik wa tak puasa ek.. kalu tak wa dah pitam neh. hehehe.. ok. tata wa bz.

Thursday, September 17, 2009

27 ramadhan - lebat giler

harini hari dah khamis.. besok half-day. isk..! tak sabar nak cuti raya. wa tak ley apply before raya or after raya. pejabat berkanun dah bagi 'free' cuti neh pong dah cukup besh. apa lah sgt cuti panjang. wa bukan ada gerabak keretapi nak handle. wa drive solo sey.
harini wa siapkan keja-keja lepas yg tetinggal, nanti pas raya wa sambong. wa dh dpt camera wa punya memory stick baru. hmm.. harap2 raya nanti tak la kena virus. wa nak transfer gamba pong dah serem neh. kang abis hangus lagi gamba-gamba wa.
ini hari wa takda la merambu kemana. wa kena pegi majlis bebuka kat sime convention centre. Ada 4 jejaka tampan jadi bodyguard wa. chewahh.. hampeh dorang neh. makan pong control macho. hehehheh..
jalan masa nak ke sana, kemain jem, bos berkanun wa pong tetiba teserempak ngan wa kat nkve. pegi mana pulok org tua neh? [wa doakan boss wa ni dilimpahkan rezeki ujung tahun neh... sbb dia mmg pemurah tahun neh.. derma anak-anak yatim toksah citer laa.. isk..! mulia hati lu bos! amin..!!]
huarghhh!! pas bebuka puasa wa zasss pegi cik ct. citibank ler ha.. tak abis-abis ar utang wa..

Wednesday, September 16, 2009

26 ramadhan - giler

ini pagi wa sampai opis awal.. naper ek? wa pulok tak dpt berpuasa harini, wa punya bulan syawal terbil awal.. huhuuu... layan je la.
kat opis wa bikin keja projek lain pulok. projek pusat wa tutup buku jap, pas raya la tu kut baru nak kepoh.
rerakan pejabat pong kemain mood rayer dah mari la tu. d.load lagu tu, d.load lagu ni.. hehehe.. wa nak join gak, tp tak sempat deh. keja wa byk. besok last kopek wa ada jemputan bebuka puasa kat luar.. hiskk!! sure jem giler.

Tuesday, September 15, 2009

25 ramadhan - lega

ini pagi kami sepejabat mcm kelibut gak dibuatnya. maklumlah besok pagi ada mtg kat putrajaya. mtg susulan lepas kami anta budget proposal 10hb lepas. tetiba kul 2pm dorang sms bg tau mtg ditunda sehingga diberitahu kelak. apa ke benda la 'gomen' neh. lu org kata nak cepat bikin itu pusat-memusat, tp lu org delay itu, delay ini. haiskk!! kecohz.
wa malas buang masa arr... dah ar wa tak sempat transfer gamba, dah tu.. wa nak bikin hal lain lagi. bos pejabat berkanun lak mintak itu, mintak ini. wa mintak duit rayaaa.. dia bagi lak tu.. haisk!! timakasih bos!! tawun depan bagi lagi deh!. dua kelegaan wa. 1. mtg tunda, 2. dpt duit rayer..
cukup masa kul 5pm wa balik umah.. bebuka bersama keluarga, pastu main mercun pop-pop ngan khayra.
yeeeeeeeeha!!

Monday, September 14, 2009

24 ramadhan - kena attack

ini pagi wa sudah pening lalat sbb tebangun lambat atau maybe sebab wa telebih makan tulang ikan terubuk di waktu berbuka smalam kut. sedap sey... wa cicah ngan kicap letak cili. ada gak air asam. hiskk!! kenapala ikan ni sedap?

ok sambong citer pagi tadi. taya blakang keta wa pecah. tu satu hal. lagi dua hal, memory card camera wa kena virus, maka wa tak sempat transfer kat notebook wa itu gamba taya pecah. haisk! horror! masa kejadian mmg wa ada hamek gamba tu smer. 1. taya pecah, 2. spare tyre wa takdak angin. 3. kapitan datang rescue, 4. wa gi digitall mall mintak memory card baru, 5. wa pulangkan semula hp baru wa kat apek sbb virus attack gak.

6. wa balik umah dgn rasa gundah gulana... buhsan ar virus gini, bikin wa ilang mood jek nak menepek gamba.

Sunday, September 13, 2009

23 ramadhan - kueh kuaci coklat

mak ai.. lu org tgk tajuk wa.. dah mcm jual biskut raya pulok. wa tak brapa sure la nama cookies neh.. ini permintaaan mak wa. dia tidak berupaya utk membuat kuih raya tahun ini sbb masih tidak boleh menggunakan tangan kanan sepenuhnya. kalu stakat nak korek-korek hidung mungkin boleh walaupun terseksa dan lenguh-lenguh kang.
wa teroskan je perjuangan wa. maju.. terus maju! wa kena cepat bikin neh, sbb satgi petang wa nak keluar jap bli barang.. raya kan lagi seminggu.. mana sempat nak memain, kena 100% hal keluarga gamaknyer...kunun.
resipinya:
kuaci yg dah berkupas, chocolate rice, gula halus, tepung naik sendiri, butter, serbuk kopi.. hmmm.. apo tah. lupa. hahahhaa.. resipi chef wan. kena tanya dia.
harini pembantu wa adalah bibik si khayra. hehehhe.. dia dah selamat pulang dari spore petang smalam. alhamdulillahhh.... nampaknya cepat gak siap semekut ini. wa sker! wa sker! cepat siap! cepat wa bersiap, gerak, zaassss!

Saturday, September 12, 2009

22 ramadhan - chocolate chips

ini hari..wa kena 'cover' keja adik pompuan wa. ikut plan, dia nak bikin.. wa tolong tengok. tapi alkisahnya.. adik wa 'accident'.. sib baik ringan. keta mpv dah bantai pintu blah drebar. hisk! sib baik adik wa tak apa-apa. kalu tak... wa langgar je balik keta mangkuk hayun yg tak reti nak brenti kat simpang. ni la attitude orang malaysia. 1 malaysia memandu gitu ke? ye.. 1 malaysia lah sangat. sangap! bikin wa panas jek kalu drebar jenis tak nak tgk signboard berhenti, beri laluan...
dan wa lagi panas bila wa langsung tak penah sentuh ini tepong naik sendiri, gula icing..etc..etc.. [menipu sgt wa tak penah sentuh kan? wa penah ler sentuh masa beli kat supermarket, maksud wa.. wa tak penah mengadap 100% utk membikin kueh raya ni ha... alahai..wa takut kalu buat silap kang.. general terhormat kat umah wa neh punya laaaaa bising 4 hari 3 malam pakej menarik kang.. ha kang..]namun demikian.. wa tabahkan jeks.. wa suruh la tepung neh naik sendiri.. masuk dlm mangkuk. tp tepung neh..indah kabar dari rupa, dari kul 10pg wa suh dia naik sendiri, haram tak gerak. chett!! lenkali wa tak nak beli tepung naik sendiri. wa nak beli tepung yg ley bikin biskut sendiri. wa goyang kaki. leylah wa layan facebook cari laki orang buat jadi laki wa... satu kali hua, dua kali hua.. hua hua hua
hah! ni resipinya.
tepung naiklah sendiri, icing sugar, brown sugar, vannila essence, kuning telo, butter, walnut, almond, choc chips.. campak itu, campak ini, gaul kasi mesra... hamek sudu utk di letak atas dulang. panaskan oven, letak la dlm masa 15 minit. dah garing & rangup.. sejukkan dan masukkan dlm bekas. sekian terima kasih. penat siot. wa bikin 10bancuhan. general terhormat suh wa.. wa kena dera tau. eh lupa pulok, adam & azaria menjadi pembantu wa masa bikin ini cookies. mereka meminta upah yg sangat tinggi sebab alasan... mereka berpuasa penuh hari ini. [sesapa nak resipi, tanya kat mak wa. wa pelik tgk resipi dia, takdok instructions.. smer guna akal fikiran, naluri hati tersendiri. kalu kueh raya tu menjadi...., meaning.. pembikinan itu dilakukan dengan jujur & ikhlas serta penuh dgn kasih sayang.. uhuks.. jampi serapah tok nenek moyang..aminnn]

Friday, September 11, 2009

21 ramadhan - santai jap

harini wa masuk lambat ke opis. bibik yg jaga khayra kena balik spore jap. hmm.. bibik mak wa kena jaga mak wa. sib baik ler wa half-day harini., wa tgk jap si kecik neh. wa hengat nak e.l. mcm kapitan. tp wa kena kasi siap keja tebengkalai wa.
sampai je kat opis kul 1.30pm, pembantu 'makhluk' itu buat muka tapai. haisk! daripada lu single..sampai la dah berbadan dua neh.., takda beza pong. mmg hari-hari muka tapai. mc, e.l., half-day, sakit perot, tido waktu keja. menda tu? naper makhluk itu tak tulis memo? kalu orang lain buat salah sket, memo kemain ek. wa tak sker ar.
wa bikin je keja wa, wa pekakkan je le telinga buat sementara waktu. tapi bukan la diri wa utk berdiam diri bila tgk benda mcm gitu kat pejabat berkanun. wa kan mulut besaq. i'm loud person. biaq mulot kita bising tapi hati ikhlas & jujur. at least wa dah luahkan gak kat 'makhluk' tu apa wa tak puas hati. nak tau jawapan dia apo? ntahlah... dah mmg dari dulu pejabat ni beroperasi mcm gitu. hahahhaha.. still living in the past. kolot la lu! lu kasi la cadangan kat bos lu tu ngok!! kalu lu cadang buat mcm ini, buat mcm itu atas dasar kekolotan otak lu, mmg la sampai kiamat pejabat berkanun neh akan jadi gitu. rengsa gak. nanti wa nak cadangkan je la kat bos berkanun. tp kangg... muka 'makhluk' tu jadi muka 'tempe basi' pulok.
ah!! buhsan. kul 5.45pm wa zass pulang. bibik masak tauchu telo utk wa ini hari. visual? gamba makanan takdok,
yang ado gamba kelkatooz yg tgh berjamming dlm bilik wa sblom wa nak gi keja tadi.